Verdedigen is belangrijker dan aanvallen

Natuurlijk is het altijd leuker om aan te vallen dan te verdedigen maar de realiteit is dat 50% van de tijd verdedigd moet worden. Dit is dus een belangrijk onderdeel waar over het algemeen te weinig over wordt gesproken in de boekjes. Aanvallen is immers veel leuker. Als je moet verdedigen is het belangrijk om niet te panikeren. Dit is volgens mij waardoor de meeste mensen fouten maken.

Net zoals in de aanval is het belangrijk het centrum te controleren en je wil proberen om je stukken te activeren (net als in de aanval) Verder is het ook belangrijk om te proberen om je stelling niet nog verder te verzwakken. Dan volgt namelijk vaak een snelle nederlaag.  

Zelfs in zeer slechte stellingen als verloren stellingen is mijn ervaring dat je meestal één kans krijgt om de partij weer een gevecht te maken. Voor dit moment moet je altijd zeer alert en meteen proberen te profiteren. Een tweede kans is namelijk veel zeldzamer.

In deze partij krijg ik te maken met een zeer agressieve tegenstander die al vroeg besluit om tegen me te offeren. Ik probeer rustig mijn zwaktes te dekken en mijn stukken naar het centrum te brengen. Hierdoor kan ik het offer van mijn tegenstander goed pareren.

De partij, inclusief analyse

Groetjes

 

Fabian Powered by FENIX: Digital Solutions | Admin Login | Copyright © Limburgs Schaak Cafe 2019