Simultaan torentjesschaak Den Haag Woensdag 1-2-2012

Jaarlijks wordt in het parlementsgebouw het simultaan "torentjesschaak" gehouden. Dit jaar mocht Kateryna Lahno het opnemen tegen politici en journalisten. Ik had dankzij bepaalde connecties de kans om erbij aanwezig te zijn.

 

Die dag zag ik heel wat prominente personen schaken tegen Kateryna Lahno o.a.Frits Wester. Hij is parlementair verslaggever voor RTL Nieuws en Bas de Gaay Fortman is een Nederlandse politicus. Hij was in de jaren zeventig het gezicht van de Politieke Partij Radikalen. Ik wist trouwens niet dat de heer de Gaay Fortman zo'n goede schaker is. Want hij was met nog iemand de enige die remise behaalde tegen deze jonge grootmeester uit Oekraine.

 

U treft verder een filmpje van deze schaaksimultaan en de partij plus zijn commentaar op de partij aan , daar de heer de Gaay Fortman zo vriendelijk was geweest mij deze partij te mailen. Aldus Rene Chappin.

 

 Schaakcommentaar van de heer de Gaay Fortman:

 

1.            Zoals bekend is dit de ruilvariant van de Maróczy Bind (5 c4) in de Versnelde Draak (4 ... g6) van de Siciliaan (1. e4 c5). Zwarts 9e zet wordt meestal gespeeld voor tegenspel op de koningsvleugel (... g5 gevolgd door ... Pf4). Mijn opzet is gericht op d5, hier gespeeld op de 19e zet. Die opening van de stelling geeft zwart ruimte.

2.            Kan zwart 26 ... Tb8 spelen om de pion te behouden? Ik vreesde passiviteit. Met 26 ... Df6 gaan de dames van het bord en komt er een eindspel met ongelijke lopers dat na afruil van de torens remise moet zijn.

3.            29 b5 is natuurlijk fout. Hierna is het eigenlijk al remise.

 

 Powered by FENIX: Digital Solutions | Admin Login | Copyright © Limburgs Schaak Cafe 2019