DJC4 - Gess 5 uitslag 2-2

Voor het eerst speelde dit team gelijk. eindelijk een matchpunt. prima ga zo door!!

Ook dit team was verzwakt, omdat Gerrit Veldhoen afgestaan werd aan DJC 3. Ik adviseerde Ingrid Disters teamleider van DJC 4 om te kiezen voor Zaro Salden op bord 1. Mede doordat het een jeugdlid betreft die beschikt over het nodige talent. Vreemd dat de voorzitter van Gess Ruud Werts tegen hem ging spelen. Ik weet dat Ruud normaliter meedoet met het 1e team van Gess. Dus Zaro zijn tegenstander was nu nog een tikkeltje te goed. Echter dat is een kwestie van tijd.  Zaro lette in de opening even niet op. Daar profiteerde de witspeler Ruud optimaal van.  Zie diagram

nadat zwart net 10.. Dc7 heeft gespeeld. Er volgde 11 b4 Pc6 12 Lb2 (dreiging op de zwarte koningsvleugel) b6 13 Pxg7  wit offert tijdelijk een stuk, de zwarte koningstelling wordt erg kwetsbaar. Hier is al duidelijk voordeel voor wit . Ons jeugdlid hield het daarna nog lang vol. En je ziet duidelijk dat ondanks de achterstand dat hij zich niet zo maar verloren geeft.

Ingrid Disters heeft de smaak van het schaken weer te pakken. Onlangs net niet 1e geworden op het 9e ODS Schaakevent van de dames. Ze speelde op bord 3 met zwart tegen Loek Buchholtz. Er kwam een Fianchetto Grunfeld opening op het bord.  Zie diagram

 

Nadat zwart 12..e5 pion opgespeeld heeft.  Volgde 13 dxe5 Txe5 14 Lb2 Te8. Waardoor  wit een tikkeltje beter staat. Echter na de 18e zet herstelde zich de balans in de partij.  Omdat wit niet goed bleef spelen, waar Ingrid wel raad mee wist. Zie diagram, nadat 18..Lxc6 gespeeld heeft.

 

Zie diagram na 26.. Tc2 begon Ingrid meer vat op het spel van wit te krijgen en kan haar zwarte toren op de 2e rij plaatsen.

 

Echter de stelling bleek toch nog houdbaar te zijn voor de wit speler tot dat hij een fout maakte op de 36e zet Txf7. Zie diagram

Wit verliest nl onnodig een stuk. Na de 42e zet van zwart gaf Loek terecht op.

 

Marc Hermans speelde op bord 2 met wit tegen Visoka van Imer. Er kwam een Konings – Indische partij op het bord. De partij bleef lang gelijkwaardig. Zie diagram, 24..Td5 de eerste fout van zwart.

Er volgde 25. Lxd5 waar wit direct met zijn loper de toren slaat Lxd5 26  Pc4.Het was wel een partij van over en weer wat fouten, maar dat mag de pret niet drukken. Ik dien er wel bij te vermelden dat onze clubspeler het hoofd koel hield. want zwart probeerde nog een matvalletje op te zetten i.c.m. loper en dame, maar daar trapte onze oplettende speler niet in ( deze partij kunt u hieronder nog naspelen) Marc won zijn eerste externe partij. Chapeau  Marc!!!!

Nico Havenaar is dit jaar gelukkig vaak van de partij tijdens zijn externe partijen. Dat doet mij deugt. Wij kennen Nico als een gezellige speler die net als ik wel eens moeite heeft om stil te zijn tijdens de schaakpartij. Maar schaken is ook een sociale bezigheid. Nico ken ik ook als een echte aanvalsspeler. Het is alles of niets. Weet trouwens niet of Nico goed kan dansen, want er kwam een Weense opening auf das brett. De tegenstander van onze Nico is Jack Knibbeler die met zwart speelde. Beide spelers hadden er zin in, want er vielen in snel tempo veel stukken van het bord. U kunt de partij bekijken. Moet wel zeggen het kan zijn, dat de partij niet helemaal correct is, want je moet af en toe er een vergrootglas erbij halen, wil je de notaties kunnen ontcijferen. Ondanks het leesgedeelte in mijn bril. Zie diagram nadat 35…f5 is gespeeld.

 Nico kan hier een toren winnen en doet dat niet? Uiteindelijk verloor Nico Havenaar.

 

U kunt hieronder nog de partijen naspelen. p.s. die van Nico heb ik op het laatst helaas niet meer kunnen ontrafelen. Dus hoe die partij uiteindelijk is afgelopen zal voor ons allen een raadsel blijven.

Groetjes en prettige carnaval gewenst. Rene Chappin

 Powered by FENIX: Digital Solutions | Admin Login | Copyright © Limburgs Schaak Cafe 2019