Roger Verschuren tegen Hans Akkerboom Topcompetitie 0-1

In groep 4 van de topcompetitie speelden Roger Verschuren tegen Hans Akkerboom ook een leuke schaakpot. Hans wint deze partij ondanks goede tegenstand van Roger.

1e foto Roger Verschuren nieuw lid van DJC. 2e foto Hans Akkerboom.

 

Tot zwart´s negende zet verliep deze partij precies zo als de 45-minuten partij van dezelfde spelers een week daarvoor. Ik vond bij nadere analyse van die partij het toelaten van Pb5 door de pion naar a5 te spelen niet optimaal, zodat ik deze keer tot a6 besloot. Inderdaad, het paard op c3 vond geen vruchtbare rol voor zichzelf meer weggelegd.  Wit kwam nu nog gedrongener te staan dan in de vorige partij, vooral door een tactische doorbraak van zwart op de damevleugel (zet 12…b5).


Zie diagram na 13 Lxg7.


Dit kostte zwart weliswaar de afruil van zijn sterke loper op de zwarte velden (13Lxg7), maar zwart had al gezien dat hij via 13…Pxg7 zijn paarden (en later de f-pion) mooi naar prachtige velden in het centrum kon laten oprukken; centrum bezetten, lijnen openen en de witte koningsstelling bestoken, dat was de gedachte. Wit bleef inderdaad met een volstrekt passieve loper op de witte velden zitten, terwijl zwart´s loper van dezelfde kleur – na afruil van alle paarden en na een paar zwakkere verdedigingszetten van wit –de koninklijke verdedigingslinie met het „offer“ 26…Lxh3 vrolijk aan gruzelementen schoot (27.gxh3 ging niet wegens subiet mat).

 

Zie diagram na 26..Lxh3

 

Grappig genoeg ging wit daarna in wezen op dezelfde h-lijn tenonder als in de vorige partij. Overigens was volgens Fritz 17…Pf4 beter geweest dan 17…Ped4 (met daaropvolgende afruil van de paarden): Kennelijk had zwart door de virtuele voorpost Pf4 (g3 is niet mogelijk!) al in een vroeger stadium de koningsaanval kunnen inzetten. Aldus Hans Akkerboom

  Powered by FENIX: Digital Solutions | Admin Login | Copyright © Limburgs Schaak Cafe 2019