DJC 3 - Heerlen1 laatste verslag externe ontmoeting

Hier worden nog 2 partijen besproken die DJC 3 extern speelde tegen Heerlen 1.

Zoals u weet verloren wij met 7-1. pssst daar hebben wij het maar niet meer over.

 

Ger Roolvink speelde voor het eerst extern met wit tegen Cyril Muyrers .  zie diagram hieronder

 

Tot de 13e zet  van wit met Lc4 stond het gelijkwaardig.  I.p.v. de Loper naar c4 was het beter geweest Pd5 op te spelen.   Hierna verandert de partij in een heksenketel.   Cyril speelt het sterke  Pd4 waardoor de stelling complex wordt.  Hierna speelt Ger Pxd4 ( zwart kan even later profiteren van een penning) maar beter was geweest Txd4. Tegen beter  weten in speelde ger door, maar vanaf hier staat zwart al gewonnen.  Zeker omdat zwartspeler alles deed om snel de stukken af te ruilen. Moet wel zeggen dat Cyril een speler is van rondom de 1700 elo, die nu even wat gezakt is naar de 1600. M.a.w.  een goede speler voor de 1e klasse onderbond. Wat betreft Ger Roolvink heb ik alle vertrouwen in. Ger is een aanwinst voor het 3e en zal zeker nog genoeg schaakpotjes voor ons gaan winnen!!

 

Willem Wallekers speelde met zwart tegen Raoul Frijns. Raoul is een oude leerling van Fabian Miesen. Dus de opgedane kennis bij DJC werd nu tegen ons gebruikt.  Willem zoals ik al eerder memoreerde in een vorig verslag  ging voortvarend van slag. Hij stond een tijdlang wat beter. Maar een gewonnen slag betekent nog geen gewonnen oorlog.  Er kwam een aangenomen Damengambiet op het bord. Degene die zegt dat dit saai is vergist zich enorm. Normaliter kunnen e4 openingen agressief zijn, maar gelet het agressieve karakter van Willem en Raoul werd deze d4 opening een interessante pot.  

 

Zie diagram hierboven voordat zwart Lxc3 uitvoert.  Waarna wit het loperpaar heeft.

Nadeel in de partij van zwart leek mij wel dat zijn toren niet meedeed op h8. Optie is  om toch eerder te rokeren , waardoor de koning ook beter in veiligheid komt.  Wie zal het zeggen.? Wat het beste is in dat soort situaties. Uiteindelijk brak zwart dit wel op in deze partij.

Tot diagram 2 stond de partij gelijkwaardig. Na Ph4 speelt zwart het mindere g6?. Beter was geweest Ld7.  Hier volgde het sterke Pxf5!  gxf5 Zwart heeft hier niet meer genoeg compensatie .

Even later volgde ook nog Lxf5 ( zie diagram hierboven)  , waardoor wit ook nog dreigt met Tc8+ Hierna volgde nog een paar zetten en al gauw gaf Willem de partij op. Wellicht wilde Willem wat forceren in deze partij om toch nog een punt te pakken tegen Heerlen 1 wat ons die middag toch een maatje te groot was. Aldus Rene ChappinPowered by FENIX: Digital Solutions | Admin Login | Copyright © Limburgs Schaak Cafe 2019