The Life and Chess of......

 

Schakers met belangstelling voor schaak-geschiedenis kunnen natuurlijk historisch getinte schaakboeken lezen. Daar zijn er duizenden van.

Maar het kan ook anders. Op Youtube is namelijk een heel aardige, Amerikaanse (en dus Engelstalige) serie te vinden waarin je al luisterend en foto's en wedstrijdverslagen kijkend kennis kunt opdoen over het leven en het schaken van beroemde schakers. Meestal gaat het om oud-wereldkampioenen, maar soms ook om anderen, zoals Judith Polgar of Viktor Kortsjnoi. De opnames dateren van 2014-heden. Het zijn telkens afleveringen van ongeveer 1,5 tot 2 uren per schaker. 

Lucas Anderson verzorgt het commentaar, en verluchtigt dat zo nu en dan met een humoristische opmerking. Anderson is bibliothecaris/schaak-historicus en tevens schaakcoach. De drie of vier opmerkelijke schaakpartijen die per aflevering worden gebracht, worden voorzien van commentaar door FM Warren Harper. Ook hij doet dat bekwaam en luchtig. 

Ik kan deze serie van harte aanbevelen. Let op de typisch blauwe beginschermen, zie foto boven. Gewoon ergens beginnen, bijvoorbeeld bij de aflevering over Mikhail Tal, dat kan via deze LINK.

JackvdAPowered by FENIX: Digital Solutions | Admin Login | Copyright © Limburgs Schaak Cafe 2020