Partij bespreking DJC 3 - Leudal 2

Erik Tutenel met zwart op bord 1 tegen Peter Metselmakers was een boeiende korte spaanse partij.

Zie diagram voordat Erik 13..Ph5?  speelt gevolgd door 14 Ld5 valt ongedekt paard aan. 14..Td6 15. h3 ..Lxh3?. Echter hierna maakt Peter een blunder middels  16.gxh3?? ( i.p.v.  16 Lxc6 Lxg2 17 Kxg2 Tg6 met voordeel voor wit).

Hierna dringt zwart in op de koningstelling en is er geen houden meer aan. Want zwart haalt naast zijn paard, dame ook de toren en loper erbij .

 Zie stelling 18..Lc5, waarna wit verder blundert  19. Df3 Txg3+. Hier geeft wit terecht op.

Peter Taverniers moest het opnemen met wit tegen Har Vossen op bord 2. Har speelt voor wat hij waard is en meende zelf beter te staan maar moest uiteindelijk na 50 zetten berusten in remise.

Zie stand voordat zwart uitvoert 17..Txb7 waar zwart beter met zijn paard de loper op b7 had kunnen slaan. Daardoor heeft wit een betere stelling vanwege pionwinst. Maar Har vecht zich terug door goed actief tegenspel uit te oefenen. Op een gegeven ogenblik moest  Peter overgaan tot damesruil anders ging hij mat, zie stelling

waarna volgt  25 De4 Dxd4 26 dxe4.

Zelf speelde ik koningsgambiet met wit tegen Marcel Schuman. Ik kwam best beter te staan. Zie stelling na

14. Pd5  gevolgd door Pxd5 15 Lxd5 ( beter was geweest 15 exd5, maar vond ik zonde, omdat ik dan de lange diagonaal a2 –f8 met mijn loper niet meer beheers.)

Even later speel ik 20 Lg5?

Waardoor ik paard en loper dreig te verliezen tegen een toren. Zelf dacht ik na het uitvoeren van deze zet, doe net of je neus bloedt en zet je beste pokerface maar op. Ik wachtte enkele minuten en bood toen rustig remise aan wat mijn tegenstander tot mijn verbazing accepteerde. Marcel vertelde mij dat hij van plan was geweest om 20..Te8 te spelen. Tjonge jonge dacht ik nog, want veel beter was geweest 20. Txf3 21 Dxf3  Lxg5.

Luc Cornet speelde op bord 5 met zwart tegen Leon van Duren.Hij zorgde ervoor dat wij matchwinnaar werden. Dit betekent wel dat hij volgend jaar min of meer verplicht is om onze steun en toeverlaat te blijven! Dit was een aparte partij. Al na 3 zetten waren beide dames in het spel en Leon maakte het nog bonter door op de 5e zet zijn Paard op h3 te plaatsen.

Hier staat Luc al in het voordeel vanwege 6 c3 Dxe4+ met pionwinst.  In de opening bakte Leon er niet veel van want even later wint Luc zijn 2e pion zie diagram

voordat luc 13..Pb3 speelt gevolgd door 14 ta2 Pxc5. Luc past hierna de afruil methode toe daar hij 2 pionnen voorstaat. Dat moet normaliter voldoende zijn voor de winst.

Echter Leon laat zien dat hij in zijn element is mits hij maar met zijn paarden kan samenwerken.

Zie stand voordat hij 31.Pde5 durft te spelen. 31..fxe5 32 Pxe5+ Kg8 33.Pxg6 waarna zwart een pion heeft moeten inleveren. Maar nog altijd stond Luc hier iets beter. Het werd echt een marathonpartij. Leon van Duren gaf pas op nadat ze 90 zetten hadden gespeeld. Moet wel zeggen dat Luc de partij middels tactische manoeuvres eerder in zijn voordeel had kunnen beslissen. Luc was zo vriendelijk om jullie de gelegenheid te geven om de hele partij nog eens lekker te kunnen laten naspelen.

De rest van de partijen zal nog volgen mits ik de partijen van Willem en Robin mag ontvangen

aldus Rene Chappin

 Powered by FENIX: Digital Solutions | Admin Login | Copyright © Limburgs Schaak Cafe 2021